Odata cu inchiderea scolilor si gradinitelor din cauza pandemiei COVID-19, parintii au inceput sa acorde din ce in ce mai mult timp pentru dezvoltarea copiilor, iar pentru multi, acesta fost o sursa majora de stres. Pandemia si provocarile invatarii de acasa au afectat atat copiii, cat si parintii, care se bazau pe activitatile scolare si extrascolare pentru a mentine copiii intr-o atmosfera distractive si educativa.
In afara de inchiderea prematura a scolilor, restrictiile impuse de autoritati pentru a tine sub control imbolnavirile au dus si la amanarea festivalurilor, concertelor sau taberelor de vara si petrecerilor si aniversarilor dedicate celor mici.
Planurile de vacanta au fost si ele anulate sau reprogramate. In ciuda schimbarilor generate de pandemia COVID-19, exista inca numeroase optiuni de activitati distractive pe care le putem pune in practica. Iar activitatile relaxante si distractive alaturi de familie sunt cu atat mai importante in aceasta perioada intrucat ne distrag de la probleme si ne poate ajuta sa facem fata provocarilor.
Foarte important de retinut este ca activitatile in aer liber care pot fi desfasurate in apropierea locuintei si care permit mentinerea distantarii sociale reprezinta un risc mai mic de raspandire a noului coronavirus decat activitatile interioare.
Astfel am creat noi masuri de organizare a aniversarilor pentru cei mici si am conceput si o lista de activitati creative si distractive pe care le poti face cu copii chiar la tine acasa.
Cum arata noile petreceri pentru copii?
Pentru ca stim cat de important este pentru copii sa aiba parte de activitatiile lor indragite am pastrat in programele de divertisment modelajul de baloane in figurinele lor preferate, cat si joaca pe echipe cu sabiute din baloane modelate.
Si pentru ca nicio petrecere de copii nu este cu adevarat o petrecere fara personajul favorit al micutului tau, am investit in garderoba de costume, pentru a avea minim patru exemplare din fiecare personaj din desenele animate ale momentului. Astfel dupa fiecare aniversare putem dezinfecta toate costumele, iar toti micutii se vor putea bucura de personajele dragi in siguranta.
Am readaptat programul de jocuri interactive, pentru fiecare interval de varste in parte astfel incat sa putem pastra distantarea sociala. Astfel am create jocuri complet noi mult mai atractive pentru cei mici, prin care vom aduce bucuria pe chipul lor chiar la aniversarea mult asteptata.
Pentru ca am primit foarte multe solicitari pentru pictura pe fata in cadrul aniversarilor am venit cu alternativa si pentru acest modul. Animatorii desfasura face paintingul in conditii de maxima siguranta, fiind dotati cu manusi de unica folosinta si masca faciala de unica folosinta.
Daca inca alegi precautie ridicata, si nu doresti sa organizezi nicio petrecere aniversara pentru micutul tau anul acesta iata cateva activitati pe care le poti face respectand normele de siguranta:
Activitati de invatare prin joc pentru parinti si copii
Petreceri in aer liber:
- Plimbare cu bicicleta cu scopul de a gasi anumite numere sau litere pe indicatoare;
- Plimbare in parc sau la padure, numarand sau numind busteni, insecte, pasari sau stanci mari;
- Trasarea unei harti a strazilor din apropiere pe nisip, in parc sau la plaja. Puteti recrea trasee catre locurile preferate;
- Organizarea unei excursii cu cortul in propria curte sau pe balcon;
Petreceri in interior:
- Crearea unei parade de jucarii sau organizarea unei petreceri tematice cu ajutorul unei selectii de jucarii si blocuri de construit;
- Puzzle-urile – dezvolta abilitatile sociale, de lectura, logica, rabdare in a-si astepta randul;
- Sortarea creativa si proiecte senzoriale. Pastrati cutii, tuburi si plicuri de carton si oferiti copiilor acces la hartie, lipici, foarfece, markere, stilouri, creioane si obiecte colorate, cum ar fi butoane, agrafe, panglici. Lasati copiii sa creeze ce isi doresc ei;
- Ghicitorile, cartile pline cu obiecte ascunse si cititul cu voce. Citirea cu voce tare este benefica pentru copiii mici si copiii mari;
- Descoperirea si dezvoltarea diferitelor pasiuni ale copilului: sa invete cum sa coasa, sa sculpteze, sa proiecteze un joc sau sa construiasca o lume Lego;
- Tururile virtuale la muzeu;
- Gimnastica si mini-antrenamente distractive la care participa toata familia;
- Gatitul in familie sau concursurile de gatit intre parinti si copii sau intre frati;
- Petrecerile in pijama in familie sau online;
- Jocul imaginar, care implica personaje si diferite teme fictive;
Activitati in aer liber cu risc redus de imbolnavire:
- Plimbari in parc sau prin cartier. Evitati trotuarele aglomerate si strazile inguste;
- Drumetii;
- Ciclism;
- Pescuitul;
- Plimbari cu barca;
- Picnicurile. Impachetati mancare de acasa sau comandati ceva de la restaurantul preferat;
- Reuniunile restranse cu prietenii. Mentineti distantarea sociala si evitati imbratisarile si strangerile de mana. In cazul copiilor, incurajati activitatile care nu necesita un contact strans, cum ar fi desenatul cu creta pe trotuar, jocurile cu mingea, plimbarile cu bicicleta;
- Cinematografele si concertele drive-in.
Tot ce avem de facut pentru a ne mentine in siguranta este sa practicam in continuare o igiena buna a mainilor, sa ne spalam des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde, indiferent de cum vom alege sa petrecem si organizam timpul cu cei mici.